La pasta mortadella e verdure. Vegetables and mortadella pasta.

12 Mag

Buongiorno!!!!

Come state? Avete visto che meraviglia di giornate? Viene proprio voglia di starsene fuori all’aria aperta e di cucina non se ne parla proprio…..!

Ecco allora una bella ricettina da preparare in anticipo e da riscaldare all’ultimo così da avere già tutto pronto!!!

Per 4 persone:

  •  olio extra vergine di oliva
  • 1/2 cipolla piccola pelata e tagliata fine fine
  • 1/2 mazzo di asparagi scottati per qualche minuto nell’acqua, scolati e tagliati a tocchetti
  • 200 g. di fagiolini spuntati e scottati nell’acqua, scolati e tagliati a tocchetti
  • sale q.b.
  • 320 g. di pasta corta
  • acqua salata per la cottura q.b.
  • 1/2 litro di besciamella anche quella pronta va bene
  • 200 g. di mortadella tagliata sottile e tritata
  • parmigiano o grana grattugiato se volete
  1. Fate un bel soffrittino come al solito e fatevi saltare le verdure per qualche minuto, non molto tanto devono solo insaporire, sono già cotte, salate.
  2. Nel frattempo cuociete la pasta nell’acqua e tenetela al dente, molto al dente. Quando pronta, scolatela.
  3. Condite la pasta con la besciamella, la mortadella e le verdure.
  4. Riempite una pirofila bene imburrata con la pasta condita e lasciate da parte.
  5. Cuociete in forno caldo a 200° per 20 min. circa spolverizzando con parmigiano se vi piace e servite!!!
3. Bechamel

Image by Vivitaycoleand0 via Flickr

It’s spring!!! Wonderful weather in Italy and open air days……no time to cook….so I have decide to post a recipe you can prepare in advance and then heat it at the last-minute: what do you think? Isn’t it a good idea…???!!

Serves 4:

For the bechamel:

  • 5 Tablespoons (70 gr.) Unsalted butter
  • 2 1/8 Cups (500 ml)  Hot Milk
  • 5 Tablespoons ( 70 gr.) flour 00 *All purpose flour
  • 1 pinch of Salt & Pepper
  1. Melt the butter in a medium heavy pan.
  2. Add flour and stir until smooth paying attention there are no lumps.
  3. Add milk a little at a time, whisking continuously until very smooth.
  4. Cook until thickens and remove from heat.
  5. Season with salt and pepper and set aside.

For the rest:

  • 3 tbsp extra virgin olive oil
  • 1 small onion peeled and thinly cut
  • 1/2 bunch asparagus, boiled few minutes and drained, cut in pieces
  • !/2 pound green beans boiled, drained and cut in small pieces
  • salt to taste
  • 2/3 pound pasta
  • salted water to taste to cook pasta
  • 1/2 pound mortadella in slices, cut in pieces
  • fresh grated parmesan cheese to taste
  • butter to grease the pan
  1. Sautè onion in oil for few minutes then add vegetables and sauté for 5 minutes.
  2. Meantime cook pasta al dente and drain it.
  3. Mix pasta with bechamel sauce and add vegetables.
  4. Add mortadella and pour all tha pasta mix into an oven dish previously buttered.
  5. Sprinkle with cheese.
  6. Cook in a pre heated oven (365°) for 20 min. until cheese melted.

Una Risposta to “La pasta mortadella e verdure. Vegetables and mortadella pasta.”

  1. Chiropractor giugno 24, 2013 a 11:49 #

    There is definately a great deal to learn about this subject.

    I love all of the points you made.

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